At lave en perfekt espresso derhjemme kan nogle gange virke som en kunstform. Med denne guide vil vi give dig nogle forskellige parametre, som du kan justere på i brygningsprocessen. Det vil give dig en slags "to-do-liste" og de rette basis forudsætninger for at lave en god espresso.
Her er hvad du skal bruge:
- Kaffebønner
- En espressomaskine
- En kaffekværn
- En tamper
- En kaffe-/eller bagevægt
- Et stopur
- Vand
- Dit gode humør og et tålmodigt sind
Step 1. Vælg de rigtige bønner
Den første hemmelighed bag en god espresso er kvalitetsbønner. Forsøg så vidt muligt at vælge friskristede bønner og hele bønner. Dette skyldes simpelthen at der findes mest mulig smag i både friskristede og hele bønner.
Step 2. Kværningsgrad
Espresso kræver en finere formaling, næsten som pulver. Her kan du investere i en god kværn, der sikrer en ensartet formaling. Hvis du ikke har en kaffekværn i hjemmet, så tilbyder langt de fleste supermarkeder, at du i deres kolonialafdeling kan få kværnet dine bønner hos dem. Helt gratis.
Når du skal male dine bønner, er det vigtigt at justere kværnen til en fin indstilling. Mal kun de bønner du har brug for lige inden brygningen for maksimal "friskhed".
Step 3. Mængde og tampering
For et standard espresso shot skal du bruge cirka 18-20 gram kaffe. Hvis du er garvet kaffeentusiast, så har du måske allerede en kaffevægt. Men hvis ikke, så kan en klassisk bagevægt også sagtens bruges.
Når kaffen er i portafilteret, skal den tampes jævnt og med moderat tryk (ca. 15-20 kg). Dette skaber en jævn overflade og sikrer, at vandet kan passere gennem kaffen med ensartet modstand.
Step 4. Tid og temperatur
Din espressomaskine skal helst være forvarmet hvis det er muligt, og den skal gerne have en stabil bryggetemperatur på omkring 90-96°C. Når du brygger din espresso, skal et enkelt shot tage omkring 25-30 sekunder, at løbe ud af portafilteret. Hvis det går for hurtigt, skal du male finere, og hvis det går for langsomt, skal du male grovere.
En klassisk tommelfingerregel er også, at hvis din espresso er for bitter, så kværn grovere, og hvis din espresso er for syrlig, så kværn finere.
Step 5. Overvej vandkvalitet
Vand udgør en stor del af din espresso, så det kan overvejes at bruge filtreret vand af høj kvalitet. Undgå "hårdt vand" med meget kalk, da det kan påvirke smagen og maskinens levetid.
Du kan eventuelt tilkøbe et vandfilter til din espressomaskine og alternativt kan man også bruge kildevand i maskinen, som man finder i supermarkedet.
Step 6. Øvelse gør mester
Det er ingen hemmelighed, at den perfekte espresso kræver tid og øvelse. Så prøv det af og øv dig på forskellige bønner, juster kværningsgraden og find den espresso der passer til din smag.
Hvis du er ambitiøs omkring det, så kan du også holde en logbog over dine forsøg, så du kan gentage de bedste resultater.
Step 7. Pas på din maskine
En ren espressomaskine er en god kaffemaskine og kan være afgørende for en god smag. Skyl maskinen igennem efter hver brug, og udfør regelmæssig dybderensning efter producentens anvisninger. Det sikrer, at der ikke opbygges olie og rester, der kan påvirke smagen.
En klud med vand kan sagtens bruges til at rense udvendigt.
Brug aldrig sæbe til at vaske dit portafilter, da sæbe smagen helst ikke skal sætte sig i udstyret.
Step 8. Nyd kaffen
Forkæl nu dig selv med en skøn espresso og nyd smagen af din egen bryggekunst, eller giv en skøn kop kaffe til din ven, kæreste, mor eller hvem end du har lyst til at forkæle!